Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Οραματιστές & Εφευρέτες Μέρος 2ο





              Στο πρώτο μέρος γνωρίσαμε τον Augustin Mouchot. Αν νομίζετε ότι υπάρχουν στιγμές που γεννιούνται μερικοί νωρίτερα από την εποχή τους στην συνεχεία θα σας μιλήσουμε για τον ταλαντούχο Frank Shuman (23 Ιανουαρίου του 1862 - 28 Απρ, 1918). Ο Shuman αμερικανός εφευρέτης και οραματιστής ασχολήθηκε και αυτός με την ηλιακή ενεργεία είχε δηλώσει



"Ένα πράγμα αισθάνομαι σίγουρα ... είναι ότι η ανθρώπινη φυλή πρέπει να αξιοποιήσει επιτέλους την άμεση εξουσία του ήλιου ή να επανέλθει στη βαρβαρότητα. "
Ο Shuman πριν φτάσει τα 30 είχε είδη εφεύρει το κρύσταλλο ασφάλειας γεγονός που του έδωσε οικονομική ανεξαρτησία και την ευκαιρία να κυνηγήσει το πραγματικό του παθός  για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενεργείας. Έτσι το 1913 πήγε στην Αίγυπτο και κατασκεύασε τον πρώτον θερμικό σταθμό παράγωγης ενεργείας. Ήθελε να χρησιμοποιήσει την ενεργεία για την άρδευση σε καλλιέργειες της ερήμου μετατρέποντας την από αχανή έρημο σε έναν πράσινο παράδεισο. Το πείραμα του επέτυχε ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο σε σχέση με το κάρβουνο. Η κυβέρνηση της Αγγλίας και της Γερμανίας πρόσφεραν αμέσως χρηματοδότηση στον Shuman για την εξέλιξη της εφεύρεσης του, διότι πλέον δημιουργήθηκε ένας πρακτικός τρόπος παράγωγης δωρεάν ενεργείας σε βιομηχανικό επίπεδο. Ο Frank Shuman είχε μεγαλύτερα σχεδία. Υπολόγισε και δημοσίευσε  μια μελέτη στην οποία πίστευε ότι θα μπορούσαν να φτιαχτούν παροιμία εργοστάσια στην έρημο τα οποία θα κάλυπταν όλη την παγκόσμια βιομηχανική ανάγκη. Τα όνειρα του Shuman όμως δεν ήταν γραφτό να γίνουν πραγματικότητα αφού η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του πετρελαίου και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τερμάτισαν το πρόγραμμα και οι ηλιακοί συλλέκτες του Frank Shuman ανακυκλωθήκαν για την δημιουργία οπλών.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts