Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο μικρός Sandman



           Μια γλυκιά φιγούρα κυκλοφορούσε σε άσπρο και μαύρο στις 22 Νοέμβριου 1959. Φορούσε καπέλο, έχει μια άσπρη γενειάδα, κρατούσε ένα σακί με άμμο την όποια έριχνε στα παιδιά για να τα καληνυχτίσει. Πρόκειται για τον Unser Sandmännchen ο όποιος μέχρι την πτώση του τείχους του
Βερολίνου έστελνε τα παιδιά της ανατολικής Γερμανίας για ύπνο. Χαριτωμένος, γλυκός και πάντα χαρούμενος ταξίδευε σε μέρη μαγικά το μικρό κοινό του. Προκαλούσε την φαντασία από τα ιδιαίτερα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούσε, όπως το διαστημόπλοιο, η μπουλντόζα και το αυτοκίνητο Τράμπαντ.
      Αυτός λοιπόν ο γλυκός ήρωας ουσιαστικά αποτελεί το προϊόν της αντικατασκοπείας της ανατολικής Γερμανίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά που ετοιμαζόταν να εμφανιστεί στην Δυτική Γερμάνια στις 1 Δεκεμβρίου του 1959. Όταν  το μαθεύτηκε από στην ανατολική Γερμάνια σκεφτήκαν ότι θα έπρεπε να κάνουν κάτι αντίστοιχο γεγονός που το κατάφεραν μέσα σε τρεις εβδομάδες και μάλιστα σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα είχαν την πρωτιά στην τηλεόραση. Αν και προϊόν αντιγραφής ο Unser Sandmännchen επικράτησε του δυτικού αντίπαλου του αιωρούταν πάνω σε ένα σύννεφο.
      Ο φαινομενικά αθώος Unser Sandmännchen χρησιμοποιήθηκε ως προϊόν προπαγάνδας. Η ανατολική Γερμάνια η όποια γεννήθηκε από τα ερείπια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποτελούσε την βιτρίνα του σοσιαλισμού. Αντιπροσώπευε τα ιδανικά ενός καλύτερου και πιο δικαίου κόσμου. Διάδιδε την αλληλεγγύη και το όραμα που είχαν η Ανατολική Γερμάνια για το σοσιαλισμό και τον κομουνισμό.
       Άσχετα όμως από τα υποσυνείδητα μηνύματα ο Unser Sandmännchen είναι μια επιτυχημένη παιδική σειρά που προβάλλεται ακόμα και σήμερα με πολλούς φίλους στην ενοποιημένη πλέον Γερμάνια. Το 2010 κυκλοφόρησε και μια ταινία με όνομα The Sandman and the Lost Sand of Dreams” στην όποια ο αγαπημένος ήρωας αποκτά φωνή.  Ο σκηνοθέτης Gerhard Behrendt που εμπνεύστηκε τον Unser Sandmännchen από τον Hans Christian Andersen, δεν κατάφερε απλώς να κάνει ένα διαχρονικό show κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού μετά από 58 χρόνια σε έναν κόσμο που όλα δοκιμάζονται και αμφισβητούνται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts