Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ο «όχλος» έρχεται-Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας





Η μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας κατασκευάστηκε από του Έλληνες Πτολεμαίους Βασιλιάδες της Αιγύπτου που κληρονομήσαν την εξουσία από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το μεγαλύτερο αποθετήριο γνώσης της εποχής. Στην ιστορία του κόσμου δεν υπάρχει κράτος το οποίο να ξόδεψε τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για ερευνά και γνώση. Ένα σχέδιο το οποίο απόδωσε τα μέγιστα στην Αίγυπτο. Όλη η κάρδια της επιστημονικής έρευνας ξεκινά από την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Ο
Ερατοσθένης, η Υπατία και ο Πυθαγόρας είναι το μικρότερο δείγμα που μπορούμε να αναφέρουμε. Η γνώση και τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης είναι γνωστά στον κόσμο από της μεταφράσεις που έγιναν στην Βιβλιοθήκη.
Η βιβλιοθήκη χτίσθηκε από τον Πτολεμαίο Α μετά από την πρόταση του Δημήτριου Φαληρέα. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στην βασιλεία του Πτολεμαίου Β. Υπολογίζεται ότι δούλευαν σε αυτή περίπου 40 άτομα μόνιμο Προσωπικό. Η βιβλιοθήκη αρχικά ξεκίνησε να λειτούργει με ένα κτήριο και όταν δεν μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερο υλικό χτίσθηκε ένα δεύτερο κτήριο το οποίο βρίσκονταν μακριά από το λιμάνι. Φιλοξενούσε περίπου στους 700.000 παπύρους. Γραμμένοι σε μεγάλο ποσοστό στα Ελληνικά. Πρόσβαση στην βιβλιοθήκη είχαν μονό τα ανωτέρα κοινωνικά στρώματα γεγονός που δεν βοήθησε κατά την καταστροφής. Αυτό γιατί δεν υπήρχαν πολλοί να την προστατευόσουν όταν ο όχλος έφτασε μπροστά στην πόρτα της.  Η καταστροφή της βιβλιοθήκης ήρθε σταδιακά ξεκινώντας από την πυρκαγιά επί Ιουλίου Καίσαρα το 48 π.χ. και με πιθανή οριστική χρονολογία το 297 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Απριλιανού. Τότε φαίνεται να έρχεται πραγματικά το τέλος της μεγάλης βιβλιοθήκης, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ζηνοβία και τον Αυρηλιαν. Οφείλεται στις μεγάλες κοινωνικές και θρησκευτικές  αναταραχές της εποχής. Το σίγουρο είναι ότι κάνεις από τους εχθρούς της δεν μπόρεσε να εκτιμήσει την σημασία και τον ρολό της. Όταν μεταγενέστερα κατανόησαν το λάθος τους τόσο οι Χριστιανοί όπως και οι Άραβες προσπάθησαν να διασώσουν αντιγράφοντας και διαδίδοντας τα κομμάτια που είχαν σωθεί. Η ζημιά όμως στο πολιτισμό ήταν μοναδική. Κάνεις δεν μπορεί να υπολογίσει πως θα είχε εξελίχθη η επιστήμη και ο κόσμος μέσα από αυτό το κέντρο.
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας όμως δείχνει ένα μεγάλο παράδειγμα και έναν δρόμο που όλοι λοιδορούμε. Η γνώση μπορεί να αποφέρει κέρδη οικονομικά, επιστημονικά καθώς και πολιτισμικά. Πλέον η γνώση έχει εύκολη πρόσβαση αλλά οι περισσότεροι από εμάς ενδιαφερόμαστε για έναν σύντομο τίτλο- επικεφαλίδα δεν ερευνούμε και ασπαζόμαστε εύκολα του επιχείρημα οποιουδήποτε βαφτίζεται ως Ειδικός. Έτσι μετατρεπόμαστε εύκολα σε όχλο, που εύκολα μπορεί να κάψει ξανα την ιστορία του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts