Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πως βγάζεις λεφτά από μια λίμνη?





      Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο άνθρωπος, από την αρχαιότητα, ανάπτυξε όλες του τις κοινωνίες κοντά στο υγρό στοιχείο. Ακόμα και αυτές που είναι απομακρυσμένες και από θάλασσες και λίμνες φρόντιζε να μπορεί εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σε νερό. Το νερό αποτελούσε και αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο.
Είμαστε μια πόλη η οποία περιβάλλετε από το υγρό στοιχείο. Πλέον το νερό εκτός από πηγή ζωής σε μια κοινωνία μπορεί να γίνει πόρος ζωής. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό και ποιες είναι οι δραστηριότητες που μπορεί μα στήριξη η λίμνη της Καστοριάς.
Αρχικά για να γίνει οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός και ένας βασικός στόχος. Η λίμνη αποτελεί ένα οικοσύστημα το οποίο όταν χαλάσει προφανώς δεν μπορεί να μας δώσει αυτά που θέλουμε ή επιθυμούμε. Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού για την διαχείριση των λυμάτων της πόλης τα οποία επί χρόνια έφταναν στην λίμνη. Τα επόμενα βήματα πρέπει να βασιστούν στις δραστηριότητες της οποίες θέλουμε να αναπτύξουμε σε αυτόν τον χώρο, οι οποίες αναφέρονται στην συνεχεία.
Ψάρεμα.
Το ψάρεμα είναι μια δραστηριότητα την οποία συναντάμε συχνά κάνοντας τον περίπατο της λίμνης. Συναντάμε ψαράδες ντόπιους και ξένους(από άλλους νομούς) . Επίσης ψαράδες βλέπουμε και μέσα στην λίμνη με τις παραδοσιακές η λιγότερο παραδοσιακές. Το ψάρεμα γίνεται και για βιοποριστικούς λογούς πλην της διασκέδασης. Η πολιτεία σωστά φρόντισε και όρισε ημερομηνίες που είναι επιτρεπτές για ψάρεμα, μπορεί όμως να ορίσει τις περιοχές και τον τρόπο ψαρέματος ή το είδος των δολωμάτων που θα χρησιμοποιούνται σε αυτό. Επίσης σε πολλές άλλες αντίστοιχες πόλεις που έχουν λίμνη το ψάρεμα είναι κινητήριος μοχλός εγχωρίου και όχι μονό καλό είναι να το στηρίξουμε και να το οργανώσουμε περισσότερο.
Βαρκάδες
Οι βόλτες με βάρκα ή πλοίο είναι ένα ρομαντική ξενάγηση σε αυτή καθώς και στην πόλη. Επίσης είναι και η χαρά κάθε ερωτευμένου που θέλει να δημιουργήσει και να αποτυπώσει της αναμνήσεις που θα βλέπει στο μέλλον. Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα. Όπως μου τόνισε ο φίλος μου ο Mike σε μια σχετική συζήτηση για το θέμα, είναι απαράδεκτο που έχουμε δυο καράβια στην Καστόρια. Όχι για τον αριθμό, αλλά για τον τύπο. Ο μεταλλικός σχεδιασμός των καραβιών αυτών είναι απαράδεκτος για μια πόλη σαν την δίκια μας. Θα ήταν καλύτερο να είχαμε ένα ξύλινο καράβι πιο παραδοσιακό. Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μικρότερων σκαφών για οποιοδήποτε λόγο όπως ξεναγήσεις με Κανό Καγιάκ.
Παρατήρηση πουλιών.
Όλο αυτό το οικοσύστημα έχει και την φυσική του ομορφιά που επίσης πρέπει να αναδείξουμε. Στην λίμνη κερκινη η παρατήρηση αποτελεί μια από της τουριστικές δραστηριότητες. Παράλληλα έχοντας πλέον στην διάθεση μας το ενυδρείο και το κέντρο περίθαλψης  κοντά στην λίμνη μπορούμε να προχωρήσουμε και σε επιστημονική ερευνά επενδύοντας επιπλέον σε αυτό το κομμάτι.
Υδατοδρομιο.
Πρόσφατη συζήτηση ανέδειξε τα υπέρ και τα κατά ενός τέτοιου σχεδίου. Νομίζω ότι αν αξιολογηθεί σωστά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Κωπηλατικοί αγώνες.
Το έχουμε!!!





Αγώνες με αεροπλάνα.
Αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε νομίζω.

Κολύμβηση.
Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα μεγάλο θέμα αλλά θα μπορούσε να γίνει κάτι και σε αυτό το κομμάτι.
Πεζοπορία, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, σκι στο νερό, καφετερίες καταστήματα εστίασης και ενδεχομένως παρά πολλά είναι αυτά που μπορεί να μας προσφέρει η λίμνη. Έναν υποβρύχιο διάδρομο για παρατήρηση ή βόλτα με υποβρύχιο είναι ιδέες και σκέψεις που δεν τολμάμε πολλές φόρες να τις κάνουμε διότι απλούστατα οι ψήφοι που προσφέρουν είναι λιγότεροι από το να φτιάξουμε ένα δρόμο με άσφαλτο επειδή ο Γιώργος έκανε σπίτι στο βουνό και δεν μπορεί να ανέβει.
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts