Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η ιστορία του Mary Rose





Το Mary Rose ήταν ένα πολεμικό πλοίο το όποιο κατασκευάστηκε το 1512. Αποτελούσε το καμάρι του Αγγλικού ναυτικού. Ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII θαύμαζε ιδιαίτερα το Mary Rose. Λογικότατο αφού για 33 χρόνια υπηρέτησε υποδειγματικά το ναυτικό της δυναστείας των Tudor. Χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους εναντίον της Γαλλίας, Σκωτίας και της Βρετάνης. Το 1536 θα ανακατασκευαστεί και θα αναβαθμιστεί. Πλέον το Mary Rose φέρει 91 κανόνια το όποιο μεταφράζετε ως ένα υπέρ πλοίο της εποχής.
Στις 19 Ιουλίου το 1545 το Mary Rose θα πάρει μέρος στην τελευταία του μάχη εναντία στην
Γαλλική εισβολή, στα στενά βόρεια του άσπρου νησιού. Το Mary Rose θα βυθιστεί στην αρχή της μάχης και θα παρασύρει στον βυθό τα 400 άτομα που το υπηρετούν. Παρά την βύθιση του το Αγγλικό ναυτικό θα καταφέρει να απώθηση τους Γάλλους. Το πλήγμα όμως στο ηθικό του ναυτικού καθώς και στον βασιλιά Ερρίκος VIII ήταν μεγάλο. Αυτό διογκώθηκε μετά και από τον ισχυρισμό των Γάλλων οι όποιοι διεκδικήσαν την βύθιση του θρυλικού πλοίου. Τι ήταν αυτό που βύθισε τελικά το Mary Rose ανθρώπινο λάθος, ο αέρας, οι Γάλλοι ή το υπερβολικό φορτίο του?
 Ο βασιλιάς Ερρίκος VIII ζήτησε από τους καλυτέρους δύτες της εποχής να επιχειρήσουν να ανελκύσουν το πλοίο πάση θυσία διότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι Γάλλοι κατάφεραν να βυθίσουν το Mary Rose. Η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει και μετά το θάνατο του βασιλιά θα ξεχαστεί στο χρόνο.
Το 1971 όμως το Mary Rose  θα ανακαλυφθεί ξανά και το 1982 σε μια από της πιο πολύπλοκες και πολυέξοδες ανελκύσεις το θρυλικό καράβι θα δει ξανά το φως του Ήλιου. Από την διάσωση του θα διαπιστωθεί ότι το καράβι δεν δέχτηκε ποτέ πυρά των Γάλλων και ύστερα από ερευνά ειδικών διαπιστώθηκε ότι το καράβι είχε πυροδοτήσει κάποια από τα κανόνια του πριν βυθιστεί. Αυτό που πρέπει να συνέβη στο άτυχο καράβι είναι ότι μετά την αναβάθμιση του το 1536 ζύγιζε πολύ περισσότερο γεγονός που σε κατάσταση μάχης οι αλλαγές στην κλίση μετά την πυροδότηση των πρώτων κανονιών οδήγησε το νερό στα κατώτερα στρώματα του καραβιού από της θύρες των κανονιών.
Η μόνη επιβεβαιωμένη αυτόπτης μαρτύρια για το ναυάγιο του Mary Rose λέει ότι είχε πυροβολήσει όλα τα όπλα της από τη μία πλευρά και γύριζε όταν πιάστηκε σε μια ισχυρή ριπή ανέμου.
Το Mary Rose έχει το δικό του μουσείο και μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό μέσα από την ιστοσελίδα του.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts