Το νησί της Χαράς-Ναουρού
Το νησί της Χαράς
Πρωτεύουσα: Γιαρέν
Κωδικός κλήσης: +674
Πληθυσμός: 10.084 (Οκτ 2011)
Νόμισμα: Δολάριο Αυστραλίας
Εθνικός ύμνος: Ναουρού Μπβιέμα
Πρόεδρος: Μπάρον Γουάκα
Επίσημες γλώσσες: Αγγλική γλώσσα, Ναουρού
. Έτσι ονομάζεται το ανεξάρτητο κράτος του Ναούρου. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βορειοανατολικά της Αυστραλίας σε απόσταση 4.000 χλμ.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Ναούρου ξεχωριστό σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη. Λοιπόν, το νησί της Χαράς είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο τόσο από άποψη πληθυσμού άλλα και έκτασης. Η έκταση του νησιού είναι 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του στην απογραφή του 2011 ήταν 10.084 κάτοικοι. Η δημοκρατία του Ναούρου κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1968 από τους Άγγλους. Από το 1888 η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εκμεταλλεύθηκαν τα φωσφορικά του αποθέματα. Τα αποθέματα του Φώσφορου ήταν αυτά που συντήρησαν τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας αυτήν την μικρή δημοκρατία. Μέχρι το 1990 η δημοκρατία ήταν ένας μικρός παράδεισος καθώς τα έσοδα από την εξόρυξη φωσφόρου είχαν μετατρέψει το Ναούρου ένα από τα πλουσιότερα κράτη παγκοσμίως. Όμως η κακή διαχείριση καθώς και η εξάντληση των φωσφορικών αποθεμάτων έφεραν το μικρό αυτό νησί στο χείλος της καταστροφής. Την δεκαετία του 1990 το Ναούρου μετατράπηκε για λίγο καιρό σε φορολογικό παράδεισο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Από το 2001 η μικρή αυτή δημοκρατία συντηρείται από την Αυστραλία για την διατήρηση κέντρου φιλοξενίας μεταναστών. Εκεί μεταφέρονται από την Αυστραλιανή κυβέρνηση όσοι αιτούνται άσυλο και τελικά απελαύνονταν από την Αυστραλία. Το κέντρο κράτησης διατηρήθηκε μέχρι το 2007, το οποίο έκλεισε με απόφαση της Αυστραλιανής κυβέρνησης. Το Ναούρου από το 2014 έχει καταθέσει επίσημα αίτημα για την ένταξη του στο ΔΝΤ.
Το πρόβλημα είναι το έξης: απ'όπου είχε περάσει εκσκαφέας η επιφάνεια του νησιού μετατράπηκε σε ένα γυμνό βράχο και ακόμα χειρότερα σε αιχμηρούς βράχους που μοιάζουν με κοραλλιά. Σε αυτές τις πέτρες δεν μπορούν να φυτρώσει το δάσος, γιατί το έδαφος είναι γυμνό, δεν μπορούν να κατασκευάσουν τίποτα πάνω, πολύ αιχμηρό, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τίποτα. Η ιδέα για να φέρουν στο νησί χώμα από άλλες χώρες απέτυχε - όλα τα "ξένο" έδαφος ξεπλένεται από τους βράχους με τα πρωτοβρόχια .Το παλαιό έδαφος διατηρούνταν από το δάσος, τις ρίζες δέντρων, που τώρα στο νησί δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου.www.anexigita.com
Έτσι το νησί της Χαράς έχει μετατραπεί σε ένα νησί απελπισίας. Τίποτα δεν είναι ευχάριστο σε αυτό το νησί. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μετατραπεί από την καθιστική ζωή στους πλέον παχύσαρκους του κόσμου με υψηλό ποσοστά σε διαβήτη. Αυτό που κάποτε θύμιζε παράδεισο πλέον αρχίζει και μοιάζει σαν κόλαση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου