Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.




Μπορείτε να με ονομάσετε παρανοϊκό, αλλά υπάρχουν μέρη στο πλανήτη τα όποια θα έπρεπε να επισκεπτόμαστε διότι υπάρχει μια παράξενη μαγεία επάνω σε αυτά.
Συντεταγμένες  : Β=65ο 45’ 27’’ Δ=168ο 57’ 08’’
Θέση :Βερριγειος Πορθμός
Όνομα : Νήσοι Διομήδη
      Δυο νησιά σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τον άνθρωπο, ανάμεσα στην Αλάσκα και την Σιβηρία. Το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Το ταξίδι στο άγνωστο ξεκινά εκεί όπου ο άνθρωπος παλεύει καθημερινά με την φύση. Τα δυο αδέλφια του Βερριγειου Πορθμού αν και απέχουν μόνο 2.000 m μεταξύ του έχουν διάφορα περισσότερο από 20 ώρες μεταξύ τους. Ανάμεσα τους παίρνει η αόρατη Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line) η όποια είναι μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο. Έτσι ο Μεγάλος Διομήδης είναι το νησί το όποιο αντικρίζει πρώτο την Πρωτοχρονιά ενώ ο μικρός μετά. Ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ, στις 16 Αυγούστου 1728 (ημέρα του Αγίου Διομήδη, προς τιμή του οποίου και έλαβαν την ονομασία τους). Ο Μεγάλος Διομήδης ανήκει στην Ρωσία ενώ ο μικρός στην Αλάσκα των Η.Π.Α.
      Στον Μεγάλο Διομήδη υπάρχει μια Ρωσική βάση καθώς το νησί εκκενώθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Στον Μικρό όμως αδελφό ζουν περίπου 170 άτομα. Τα νησιά είναι βραχώδης και δεν υπάρχουν καλλιέργειες το αποχετευτικό ανύπαρκτο καθώς το χωριό Διομήδη καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο λόγο του δύσβατου εδάφους. Η λύση βρίσκεται στις χημικές τουαλέτες που όλοι χρησιμοποιούν. Αν ο ανεφοδιασμός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δύσκολη για τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει στον Μικρό Διομήδη. Το αλκοόλ είναι απαγορευμένο και οι ανάγκες του πληθυσμού σε νερό καλύπτονται από το λιώσιμο του χιονιού και από μια μικρή πηγή. Για τους τουρίστες υπάρχει και κάτι σαν super market. Από ξενοδοχεία δεν βρήκαμε κάτι καταχωρημένο στις τουριστικές σελίδες του διαδικτύου αλλά μην φοβάστε οι Εσκιμώοι του νησιού δεν θα σας αφήσουν μόνους.  Το ταξίδι στους νήσους Διομήδη μπορεί να γίνει με ελικόπτερο ή με τα πλοία ανεφοδιασμού.
      Τα νησιά αυτά όμως έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα, βρίσκονται στο σχεδιασμό για την υποθαλάσσια σήραγγα που θα ενώνει τα στενά του Βεριγγειο Πορθμό. Αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του εμπορίου της Αμερικανικής ηπείρου με την Ασία και τα νησιά Διομήδη θα είναι απαραίτητος  σταθμός ανεφοδιασμού.




πηγη  https://el.wikipedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts