Ελληνικό Πυρ
Υγρό πυρ γνωστό και στην Βυζαντινή περίοδο ως Ελληνικό Πυρ,
είναι ένας εμπρηστικός μηχανισμός ο όποιος εκτοξεύονταν από τους καταπέλτες η
από πεπιεσμένους σίφωνες. Η βασική του ιδιότητα και αυτό που το έκανε ξεχωριστό
σε σχέση με τους αντίστοιχους εμπρηστικούς μηχανισμούς της εποχής, ήταν ότι δεν
έσβηνε με το νερό. Το Ελληνικό Πυρ έπαιξε σημαντικό ρολό στο αμυντικό οπλοστάσιο
του Βυζαντίου. Η παρασκευή του καλύπτεται με μυστικότητα και η συνταγή του δεν μαθεύτηκε
ποτέ. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Βυζαντίου για το όποιο μόνο εικασίες και προσεγγίσεις
μπορούμε να κάνουμε.Για πρώτη φορά το υγρό πυρ χρησιμοποιήθηκε στην επέλαση των Αράβων
το 672μ.Χ. όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Από τότε το υγρό πυρ ήταν το όπλο
που έκανε την διάφορα στην άμυνα της πόλης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου