Μέλας Ζωμός η Μέλανας
Η κυρία τροφή των πολεμιστών της Σπαρτής ήταν ο Μέλας Ζωμός.
Πρόκειται για ένα μείγμα από αλάτι, ξύδι , χοιρινό και αίμα. Συνοδεύονταν με σύκα
και τυρί και μερικές φορές με ψαρί ή κρέας από ελάφι ή αγριογούρουνου. Ο Μέλας Ζωμός
είχε εξέχουσα θέση στην διατροφή των Σπαρτιατών, ουσιαστικά ήταν κάτι που το ζητούσαν.
Αυτό βεβαία δεν μπορούσε κάνεις να το καταλάβει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η παρασκευή του γινόταν ως εξής. Έσφαζαν το χοίρο και
φρόντιζαν με μεγάλη επιμέλεια να μαζέψουν το αίμα του μέχρι ρανίδας. Το αίμα το
ανακάτευαν με ξύδι για να μην πήξει. Κατόπιν τηγάνιζαν κρέας και λίπος και μέσα
σ’ αυτό έριχναν νερό. Μόλις το νερό άρχιζε να βράζει ανακάτευαν μέσα σ’ αυτό
αλεύρι κρίθινο και προσέθεταν λίγο-λίγο το αίμα με το ξύδι. Εν συνεχεία και ενώ
συνέχιζε το βράσιμο έριχναν νερό ώστε να διατηρείται πάντα αραιά πηχτό, υδαρές.
Όταν το παρασκεύασμα δεν απορροφούσε άλλο νερό σήμαινε πως είχε βράσει και ήταν
κατάλληλο για σερβίρισμα.
Για όσους από εσάς του γενναίους σας άνοιξε η όρεξη ή απλώς θέλετε
να δοκιμάσετε τι ήταν αυτό που τρέλαινε τους Σπαρτιάτες, καλή σας όρεξη και καλή
επιτυχία. Εγώ θα μείνω στον Ελληνικότατο γύρο!
The main
food of the Spartan warriors was the black soup. It is a mixture of salt,
vinegar, pork and blood. Accompanied with figs and cheese and sometimes fish or
meat of deer or wild boar. The black soup had a prominent place in the diet of
the Spartans, was essentially something that demanded.
The
preparation was as follows. They slaughtered pig and looked after with great
care to collect blood until ounce. Blood mixed it with vinegar to prevent clot.
Then fried meat and fat and therein poured water. Once the water begins to boil
they mixed therein barley flour and little by little they added blood by
vinegar. Subsequently, and while continuing to cook threw water to always
maintain sparse thick, watery. When the preparation does not absorb more water
meant they had boiled and was suitable for serving.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου