Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Sir William Herschel-Σερ Ουίλιαμ Χέρσελ


Ο Σερ Ουίλιαμ Χέρσελ (Sir Frederick William Herschel, 15 Νοεμβρίου 1738 – 25 Αυγούστου 1822)
Πιστεύετε στα φαντάσματα? Το 1802 ο Σερ Ουίλιαμ Χέρσελ, απάντησε θετικά στην ερώτηση που του έθεσε ο γιος του. Κι όταν αυτός ζήτησε απόδειξη τότε ο πατέρας του έδειξε το νυχτερινό ουρανό.
-Βλέπεις τα αστέρια του είπε κάθε ένα αντιπροσωπεύει έναν ήλιο σαν τον δικό μας. Κάποια είναι κοντά και αλλά είναι μακριά. Αλλά είναι πολύ πιο μακριά τόσο που πιθανότατα όταν το φως τους φτάνει στην γη αυτά είναι ήδη νεκρά.
Σερ Ουίλιαμ Χέρσελ είναι από τους πρώτους επιστήμονες που είδαν βαθύτερα στο κοσμικό ωκεανό. Το 1774 κατασκεύασε ένα κατοπτρικό

τηλεσκόπιο και το 1781 ανακάλυψε τον πλανήτη Ουρανό. Θεωρούσε ότι το τηλεσκόπιο ήταν μια συσκευή με την όποια μπορούσες να δεις στο παρελθόν.

 ΟΥΡΑΝΟΣ


Διορίστηκε προσωπικός αστρονόμος του Βασιλιά Γεωργίου του Γ΄. Το 1789 κατασκεύασε, υπό την αιγίδα του βασιλιά, ένα ισχυρότερο τηλεσκόπιο, με το οποίο ανακάλυψε δύο δορυφόρους του Κρόνου, το Μίμα και τον Εγκέλαδο,Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιανουαρίου 1787. Ο Χέρσελ μελέτησε τα νεφελώματα και συνέταξε σχετικό κατάλογο που περιείχε 2.500 νεφελώματα, έργο το οποίο συνεχίστηκε από τον γιο του, Τζον Χέρσελ, ο οποίος έγινε κι αυτός διάσημος αστρονόμος.
Έκανε ταξινόμηση των αστέρων, διπλών και περιοδικών, και έδωσε μια γενική εικόνα του Σύμπαντος. Ανακάλυψε πως ο Ήλιος δεν μένει ακίνητος, αλλά κινείται, με κατεύθυνση ένα σημείο στον αστερισμό του Ηρακλή, γύρω από το κέντρο του Γαλαξία, παρασύροντας μαζί του ολόκληρο το Ηλιακό σύστημα. Ανακάλυψε επίσης την υπέρυθρη ακτινοβολία το 1800, χρησιμοποιώντας θερμόμετρο και πρίσματα. Για την προσφορά του στην επιστήμη του χρίστηκε ιππότης το 1792.


Η υπέρυθρη ακτινοβολία ή υπέρυθρες ακτίνες είναι τμήμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Στο φάσμα τοποθετούνται ως μικρότερη συχνότητα στην προέκταση της κόκκινης ορατής ακτινοβολίας, εξ ου και το όνομα «υπέρυθρες» (υπερ του ερυθρού).Το μήκος κύματός τους κυμαίνεται από το 1 χιλιοστό έως τα 700 νανόμετρα, όπου ξεκινά το ορατό φάσμα. Συνήθως εκπέμπονται από όλα τα σώματα που έχουν κάποια θερμοκρασία. Τα σώματα με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία εκπέμπουν περισσότερες υπέρυθρες και αντίστροφα τα σώματα που απορροφούν περισσότερες υπέρυθρες αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την ταλάντωση των σωματιδίων από τα οποία αποτελείται, η οποία αφορά τη θερμική ενέργεια του σώματος.
Οι υπέρυθρες ακτίνες μπορούν να γίνουν αντιληπτές από ορισμένους οργανισμούς, όπως οι σκύλοι και τεχνητά με θερμικές κάμερες. Στην τελευταία συνήθως με μπλε και άσπρο συμβολίζεται θερμό σημείο, ενώ με πράσινο και κόκκινο ψυχρό σημείο. Αυτές οι κάμερες χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό εμπύρετων ατόμων στα αεροδρόμια, όπως στην πανδημία γρίπης του 2009.
Επίσης οι υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιούνταν για μεταφορά δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα πριν την κυκλοφορία του Bluetooth.

 ΜΙΜΑ                                                                                                                  ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ
 Sir William Herschel (Sir Frederick William Herschel, 15 November 1738 - August 25, 1822)Do you believe in ghosts; In 1802 Sir William Herschel, responded positively to the question put to him by his son. And when he then asked for proof his father showed the night sky.-see the Stars?each represents a sun like ours. Some are short and but is off. But they are very far away so probably when their light gets to Earth they are already dead.Sir William Herschel is one of the first scientists who saw deeper into the cosmic ocean. In 1774 he constructed a reflecting telescope, and in 1781 discovered the planet Uranus. He considered that the telescope was a device with which you could see in the past.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts