Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα έχει ύψος 103 μετρά και φέρει δικαίως το όνομα ο Πύργος των Αθηνών. Η κατασκευή του έγινε επί δικτατορίας και ολοκληρώθηκε το 1971. Την περίοδο εκείνη ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτήρια στα Βαλκάνια. Σήμερα βρίσκεται στην 28 θέση. Βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στην αρχή της Λεωφόρου Μεσογείων. Είναι κυρίως κτίριο για τη στέγαση γραφείων και καταστημάτων. Αρχιτέκτονες ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης

ΙστορίαΟ Πύργος των Αθηνών κατασκευάστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο νόμος για το περιορισμό του ύψους των κτιρίων στην Ελλάδα άρθηκε με το νόμο 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» και δόθηκε το ελεύθερο στα κτίρια να διατάσσονται με οποιοδήποτε τρόπο μέσα στο οικόπεδο για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος φωτισμός και αερισμός. Μέχρι το 1968, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 35 μέτρα και από το 1985 μέχρι σήμερα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 27 μέτρα. Μέχρι το 1968 το ψηλότερο κτίριο στην Αθήνα ήταν το 14 όροφο Χίλτον Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1963, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια ήταν εξαώροφες πολυκατοικίες. Η κατασκευή του διήρκεσε από το 1968 μέχρι το 1971 και έγινε από την Αλβέρτης - Δημόπουλος Α.Ε., μια από τις μεγαλύτερες οικοδομικές εταιρίες της εποχής. Η εταιρεία ήθελε να δείξει την επιτυχημένη πορεία της κατασκευάζοντας έναν ουρανοξύστη, κάτι που έγινε εφικτό χάρις στην αλλαγή του νόμου. Το σχεδιασμό ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Βικέλας και Ιωάννης Κυμπρίτης.
Για την κατασκευή του ουρανοξύστη παραχωρήθηκε το οικόπεδο 2-4 Μεσογείων, στη διασταύρωση των λεωφόρων Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, στα τότε όρια του κέντρου των Αθηνών. Στο οικόπεδο όπου θα γινόταν η ανέγερση στα τέλη του 1967 τοποθετήθηκε η επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΛΒΕΡΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία προκάλεσε την έκπληξη των περαστικών. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν με τη θεμελίωση του κτιρίου τις 13 Ιουνίου 1968 και ο σκελετός του κτιρίου από σκυρόδεμα ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Η αποπεράτωση του κτιρίου έγινε το 1971. Παρά το μεγάλο ύψος του και την χρήση γυαλιού στο εξωτερικού του κτιρίου, ο Πύργος των Αθηνών δεν υπέστη ζημίες στους σεισμούς του 1981 και του 1999. Η ταλάντωσή του στη κορυφή κατά το σεισμό του 1981 είχε πλάτος Α=1,2 μέτρα. Τη δεκαετία του 1990 προστέθηκαν στη κορυφή του κεραίες, χωρίς να αποτελούν μέρος της κατασκευής του Πύργου. 

Όροφοι: 28
Ύψος: 103 μ. CTBUH
Άνοιξε: 1971

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts