Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

The Real Mary Magdalene (National Geographic Documentary)




Όλοι γνωρίζουμε την Μαρία Μαγδαληνή και οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε το όνομα της έχουμε την εικόνα της αμαρτωλής συνδεμένη στο άκουσμα της. Αυτή η εικόνα ταξιδεύει  στα χρόνια θέλοντας να δείξει την αξία της πραγματικής μετανοίας ουσιαστικά είναι ένα ιστορικό κατασκεύασμα το όποιο αμαυρώνει το όνομα της Μαρίας Μαγδαληνής. Αρχικά ήταν μια απλή αμαρτωλή, στην συνεχεία ο δυτικός πολιτισμός της απόδωσε ερωτικές σχέσεις με τον Ιησού.
Η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα από τα πιο κατασυκοφαντημένα πρόσωπα της χριστιανικής θρησκείας. Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν ένας από τους ακολούθους τους Ιησού. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για αυτή. Τα περισσότερα είναι από τα Ευαγγέλια των άλλων απόστολων.
Όλα όσα γνωρίζουμε για το πρόσωπο της Μαρίας της Μαγδαληνής είναι καταγεγραμμένα στα Ευαγγέλια [τα οποία, ολόκληρα, δες εδώ, κεφάλαιο-κεφάλαιο]. Έτσι για να μην μείνει καμιά σκιά για την αγία Μαρία τη Μαγδαληνή θα αναφέρουμε ΟΛΑ τα χωρία (κομμάτια) των Ευαγγελίων, που έχουν σχέση με αυτή.
1. Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 16, στίχοι 9 – 10: Αναφέρεται στην ανάσταση του Χριστού και στην Μαρία τη Μαγδαληνή από την οποία ο Χριστός είχε βγάλει επτά δαιμόνια.
2. Κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 8, στίχοι 2 – 3: Αναφέρεται στους 12 μαθητές και στην Μαρία τη Μαγδαληνή από την οποία ο Χριστός είχε βγάλει επτά δαιμόνια.
3. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 27, στίχοι 55 – 56: Αναφέρεται στην Μαρία τη Μαγδαληνή και τις άλλες γυναίκες που παρακολουθούσαν από μακριά την σταύρωση του Χριστού.
4. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 27, στίχος 61: Αναφέρεται στις δυο Μαρίες, η μία η Μαγδαληνή, που πήγαν στον τάφο του Χριστού.
5. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 28, στίχοι 1 – 2 : Ίδιο περιεχόμενο με το παραπάνω (4).
6. Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 15, στίχοι 40 – 41: Όμοιο περιεχόμενο με το (3).
7. Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 16, στίχοι 1 – 2: Αναφέρεται στην Μαγδαληνή, τη Μαρία του Ιακώβου και τη Σαλώμη που αγοράζουν αρώματα για να αλείψουν τον νεκρό Ιησού.
8. Κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 24, στίχοι 10 – 11: Αναφέρεται στις μυροφόρες που αναγγέλλουν στους μαθητές τον άδειο τάφο του Χριστού.
9. Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 19, στίχοι 25 – 26: Αναφέρεται στις Μαγδαληνή, Μαρία του Κλωπά και την Παναγία που στέκονταν κοντά στο σταυρό του Ιησού.
10. Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 20, στίχοι 1 – 2: Αναφέρεται στην Μαγδαληνή που πάει στον τάφο και βλέπει την πέτρα του τάφου να μην είναι στην θέση της.
11. Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 20, στίχοι 10 – 19: Περιγράφεται η συνάντηση της Μαρίας της Μαγδαληνής με τους δυο αγγέλους και τον αναστημένο Ιησού, που τον πέρασε για τον κηπουρό της περιοχής εκείνης.
Αυτά λοιπόν είναι ΟΛΑ τα χωρία που αναφέρονται στο πρόσωπο της Μαρίας της Μαγδαληνής. Ουδεμία λοιπόν βάση υπάρχει για τον πόλεμο λάσπης που έχει εξαπολυθεί εναντίον της. Καλόν όμως θα είναι, ο πιστός να ανοίγει και καμιά φορά την Αγία Γραφή για να δει τι πραγματικά αναφέρει μέσα, παρά να υιοθετεί την βλακεία και την συκοφαντία του κάθε εμπαθή και άσχετου για τα ιερά πρόσωπα της πίστης μας.

Αυτό που αποδίδεται στην Μαρία Μαγδαληνή είναι ότι ήταν από τα τελευταία άτομα που έμειναν στην σταύρωση του Ιησού την στιγμή που οι μαθητές του το εβαλαν στα πόδια. Είναι το πρώτο άτομο στο όποιο εμφανίστηκε ο Ιησούς μετά την ανάσταση.
Η Μαρία Μαγδαληνή περπάτησε τα βήματα με τους μαθητές του Ιησού ισότιμα, σε έναν κόσμο που η θέση της γυναικάς ήταν στο περιθώριο και στις δουλειές του σπιτιού. Ο Ιησούς όμως έσπασε αυτές τις παραδόσεις. Ωστόσο μετά το θάνατο του Ιησού η θέση και ο ρόλος της Μαρίας Μαγδαληνής ξεχάστηκε σιγά και το 591μ.χ. ο πάπας Γρηγόριος ο Μέγας διαστρέβλωσε την ιστορία της συνδυάζοντας την Μαρία Μαγδαληνή με ιερόδουλη που έπλυνε τα πόδια του Ιησού ζητώντας άφεση αμαρτιών η όποια ονομάζονταν επίσης Μαρία. Αυτή η δυσφήμηση αποκαλύφτηκε το 1896 όταν ένας Γερμανός φιλόσοφος απέκτησε ένα αρχαίο κείμενο του 5 αιώνα, από έναν παλιατζίδικο στο Κάιρο, το όποιο αποτελεί και το ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής. Αν και το κείμενο δεν έχει γραφτεί απαραίτητα από την ίδια στις λίγες σελίδες που σωθήκαν παρουσιάζεται ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που το Βατικανό πούλησε στον κόσμο.


 πηγη http://o-nekros.blogspot.gr/2011/04/blog-post_6719.html
http://www.smithsonianmag.com/history/who-was-mary-magdalene-119565482/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts