Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ- Social Experiment


Τα τελευταία χρόνια με την χρήση των κοινωνικών μεσών δικτύωσης έχει επεκταθεί η χρήση των κοινωνικών πειραμάτων είτε αυτά έχουν αντικείμενο το χιούμορ είτε το την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το 2012 δυο αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αντέδρασαν στο αντικείμενο των κοινωνικών πειραμάτων. Διεξήγαγαν μια έρευνα,
η οποία αποσκοπούσε στη διερεύνηση του κατά πόσο η έκθεση σε καθορισμένα συναισθήματα με θετικό ή αρνητικό πρόσημο είχε τη δύναμη να διαμορφώσει τις επιλογές των χρηστών του Facebook και να μεταβάλλει αναλόγως το συναισθηματικό φορτίο των αναρτήσεών τους. Οι συντάκτες της έρευνας παρατήρησαν ότι οι χρήστες που συμμετείχαν –εν αγνοία τους– σε αυτήν άρχισαν να χρησιμοποιούν κυρίως αρνητικού ή θετικού περιεχομένου λέξεις ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο είχαν «εκτεθεί». Σύμφωνα με τους ερευνητές και τη σχετική δημοσίευση της έρευνας στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), «τα αποτελέσματα δείχνουν την πραγματικότητα του μαζικού συναισθηματικού επηρεασμού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».Σοκαρισμένοι οι χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν το «βαθύ προβληματισμό τους» και χαρακτήρισαν τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε «ανησυχητική» ή «διαβολική» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στο Διαδίκτυο ξεκίνησε έρευνα για τις ενέργειες της διεύθυνσης του διάσημου ιστοτόπου.  Προσφάτως, μάλιστα, η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα πειράματα αυτά χρήζουν συζήτησης για το αν έχουν νομιμοποίηση καθώς οι επιπτώσεις τους στο κοινό είναι εμφανείς. Μπορεί μερικοί να ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά πολλές φορές δεν συμβαίνει ακριβώς όπως το ονειρεύεται κάποιος.
Η επιστήμη των κοινωνικών πειραμάτων δεν είναι νέα καθώς στο παρελθόν έχουν απασχολήσει πάρα πολύ την επιστημονική κοινότητα. Παρακάτω θα δείτε μια λίστα από κοινωνικά πειράματα που έγιναν στο παρελθόν καθώς και τα βίντεο με τις λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα του κάθε πειράματος
Το Πείραμα Συμμόρφωσης / The Asch Conformity Experiment 1953
Το πείραμα της απάθειας του παρευρισκομένου - Bystander effect (1968)
Το πείραμα της φυλακής του Stanford (1971)
Το πείραμα του Milgram - Η δύναμη των εντολών (1974)


Το Πείραμα Συμμόρφωσης / The Asch Conformity Experiment 1953
Tα πειράματα "συμμόρφωσης" του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του '50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το "Παράδειγμα του Ας". Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν "οπτικό τεστ". Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των "συννενοημένων" συμμετεχόντων.

Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.


Το πείραμα της απάθειας του παρευρισκομένου - Bystander effect (1968)
Η επίδραση των παρευρισκομένων (bystander effect) ή αλλιώς το σύνδρομο Genovese είναι ένα φαινόμενο της κοινωνικής ψυχολογίας στο οποίο τα άτομα αρνούνται να πάρουν την ευθύνη ή να δώσουν βοήθεια όταν άλλα άτομα είναι παρόντα.
Η πιθανότητα ένας περαστικός να βοηθήσει κάποιον θεωρείται ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των παρευρισκομένων. Όσο δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι είναι παρόν τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βοηθήσει κάποιος.
Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από την υπόθεση της δολοφονίας της Kitty Genovese το 1964 στη Νέα Υόρκη. Η 28χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Ο δρόμος ήταν πολυσύχναστος και 38 άτομα (γείτονες και περαστικοί) που είδαν τη δολοφονία δεν κάλεσαν την αστυνομία ούτε έδωσαν κάποια βοήθεια.


Το πείραμα της φυλακής του Stanford (1971)

Το Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Εικοσιτέσσερις φοιτητές επιλέχθηκαν από 70 για να παίξουν τους ρόλους των φυλακισμένων και των δεσμοφυλάκων και να ζήσουν σε μια υποτιθέμενη φυλακή που είχε δημιουργηθεί για τους σκοπούς του πειράματος στο υπόγειο του κτιρίου της Επιστήμης της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση. Οι ρόλοι μοιράστηκαν μετά από ρίψη κέρματος (κορώνα ή γράμματα).[1]
Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες μπήκαν κατευθείαν στους ρόλους τους προχωρώντας τους ρόλους του όμως πέρα από τις προβλέψεις, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις. Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν "γνήσια" σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή,[2] και συνειδητοποιώντας ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του, ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μέρες.

Το πείραμα του Milgram - Η δύναμη των εντολών (1974)
Το πείραμα του Μίλγκραμ ήταν ένα ψυχολογικό και κοινωνικό πείραμα του ψυχολόγου Στάνλεϊ Μίλγκραμ το οποίο εξέταζε την υπακοή πολλών ανδρών στην εξουσία των αρχών. Το πείραμα μετρούσε την προθυμία των συμμετεχόντων, ανδρών από ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και μόρφωσης, στην υπάκοή τους στους ανωτέρους, παρότι έπαιρναν εντολές να προβούν σε ενέργειες που ήταν αντίθετες με την προσωπική τους συνείδηση και θέληση.
Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν σε κάθε περίπτωση απρόσμενα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, υπάκουε όλες τις εντολές, έστω και απρόθυμα, παρότι ήταν φανερό ότι προκαλούσε σοβαρούς τραυματισμούς σ’ ένα τρίτο άτομο!


Δίπλωμα οδήγησης μέχρι ποσό?


       Τα τραγικά ατυχήματα τα οποία έγιναν τον τελευταίο καιρό, με θανατηφόρα κατάληξη, στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ηλικιακό όριο ικανότητας οδήγησης. Η νομική ευθύνη για την έκδοση διπλωματών βαρύνει 100% το κράτος. Το κράτος έχει ορίσει τις προδιαγραφές και τους κανόνες σε αυτόν τον τομέα. Η ηθική και νομική ευθύνη για την κυκλοφορία, καθώς ηθικές και νομικές συνέπειες βαρύνουν τον εκάστου ιδιοκτήτη ανεξάρτητου ηλικίας. Ο Δρόμος είναι κοινόχρηστος και επειδή η κυκλοφορία διεξάγεται με μηχανικά μέσα, είναι λογικό ή και στατιστικά κατανοητό ότι ατυχήματα θα συμβούν. Αυτά δεν έχουν όριο ηλικίας. Τραγικά ατυχήματα με πολύ μεγάλες συνέπειες έχουν γίνει σε ολόκληρη την χώρα καθώς και σε όλους τους δρόμους του κόσμο. Σαν κοινωνία και σαν πολιτεία θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι υπηρεσίες έκδοσης διπλωματών, η τροχαία καθώς και οι οδηγοί έχουμε συλλογική ευθύνη στην άσφαλτο. Δυστυχώς όλοι δεν κάνουμε σωστά την δουλειά μας και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε δέκτες τέτοιων ατυχημάτων. Έχω δει πολλά αυτοκίνητα τα οποία είναι σε χωριά χωρίς πινακίδες και ασφάλεια μονό και μονό για τις αγροτικές δουλειές. Ακόμα και αυτά κάποια στιγμή βγαίνουν στην άσφαλτο. Πολλοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν μπροστά τους και έχουν το τιμόνι στα χέρια τους. Πόσες φόρες η τροχαία βγήκε για να εφαρμόσει το νόμο και αντί για αυτό έγραφε κλίσεις μονό και μονό για να διορθώσει τα στατιστικά της? 
           Εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή πρώτα να εφαρμοστούν οι υφιστάμενοι νομοί και μετά να ψάξουμε μαγικές λύσεις. 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ 30 ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ.



   Οι άγριες καιρικές συνθήκες και το αφιλόξενο περιβάλλον αποτελεί πρόκληση για τον άνθρωπο. Ο Βόρειος Πόλος είναι ένα από αυτά τα σημεία. Για όσους όμως είναι αρκετά τολμηροί να δοκιμάσουν ένα ταξίδι σε ένα τέτοιο μέρος υπάρχει η λύση. Η παρακάτω λίστα περιέχει τα 30 κοντινότερα αεροδρόμια στον Βόρειο Πόλο. Το Νο1 είναι το αεροδρόμιο Alert του Καναδά. Απέχει 830 Km από τον Βόρειο Πόλο. Λειτούργει σαν στρατιωτική βάση καθώς ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά. Το Radar και ο εξοπλισμός πλοήγησης είναι τροχήλατα έτσι ώστε να μπορεί να μετακινείται γύρω από το αεροδρομιο.

YLT
Alert
82.517778
1
YEU
Eureka
79.994722
2
LYR
Svalbard
78.246111
3
NAQ
77.4886
4
THU
76.531203
5
YGZ
76.4261
6
YRB
Resolute
74.716944
7
YSR
72.982222
8
JUV
72.7902
9
YIO
72.683334
10
YSY
71.993889
11
HTG
Khatanga
71.978058
12
IKS
71.6977
13
BRW
71.285446
14
MEH
71.029722
15
HVG
70.99
16
ZXB
Jan Mayen
70.961111
17
BVG
70.866667
18
YHI
Holman Island
70.762778
19
CNP
70.7433
20
JQA
70.7342
21
HFT
70.679722
22
AIN
70.638056
23
CKH
70.6231
24


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΆΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ.


Το χωριό είναι στημένο τα μαγαζιά είναι όλα ανοιχτα και μονό 2 από τα σπιτάκια έχουν μείνει χωρίς αφεντικό. Ο καιρός είναι καλός και οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να μας υποδεχτούν. Αυτήν την βόλτα δεν την γλυτώνεις ακόμα και αν δεν είσαι ο τύπος των Χριστουγέννων.









Popular Posts