Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

51% ΑΠΟΧΗ



Σε ενημέρωση των εκλογικών καταλογών πρέπει να περάσει άμεσα η Ελληνική κυβερνήσει αν θέλει να κυβερνήσει το υπάρχον κοινοβουλευτικό στις επόμενες εκλογές. Δεν είμαι σίγουρος κατά ποσό έχουν εντοπίσει το πρόβλημα οι υφιστάμενες αρχές αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε επιπλέον ευτελισμό των πολιτικών αξιών στην χωρά μας.
Είναι ευρέως γνωστό ότι στο σύνολο των εκλογικών καταλογών υπάρχει ένα ποσοστό διψήφιο πλέον το όποιο αντιπροσωπεύει ανθρώπους οι όποιοι έχουν φύγει από την ζωή και τα προβλήματα της χώρας. Τώρα αν αυτό το ποσοστό συνδυαστεί με το ποσοστό της εσκεμμένης αποχής από τα εκλογικά δικαιώματα καθώς και με το ποσοστό αποχής των αποδήμων Ελλήνων, γίνεται εμφανές το πρόβλημα της αποχής το όποιο άγγιξε σχεδόν το 50%. Στις περιπτώσεις αυτές θα ετίθετο το ζήτημα της έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος, όχι όμως και της νομιμότητας αυτού. Καθώς ο εκλογικός νομός βάσει του άρθρου 1 του Ν. 3434/06 δεν προσμετρά τους ψήφους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το σύνταγμα επίσης στο άρθρο 29 παρ. 1 εδ. 1, προστατεύει τα κόμματα, καθότι υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελώντας την οργανωμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Ουσιαστικά είναι αστικός μύθος ότι η αποχή μπορεί να φέρει την κατάλυση των κόμματων. Πρακτικά όμως μπορεί να επιφέρει πολύ περισσότερα διότι κατάστημα χωρίς πελάτες δεν υπάρχει. Στην Ολλανδία η προσέλευση των πολιτών αγγίζει το 30% και η ψηφοφορία διαρκεί τρεις ημέρες.


Είναι ηθικό και πρακτικό να διορθωθεί το υπάρχον ζήτημα και μια καλή αρχή να φάνει η λειτουργία του Ελληνικού Δημόσιου που και αυτήν έχει υποφέρει από την κρίση.

1 σχόλιο:

Popular Posts