Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

I Want My MTV



Ξεκίνησε την λειτουργία του με την φράση ladies and gentlemen rock and roll ήταν 1 Αυγούστου του 1981 όταν το MTV ξεκίνησε την λειτουργία. Ένα κανάλι το οποίο παρουσίαζε στις οθόνες μόνο μουσικά βίντεο κλιπ. Σκοπός του να προωθήσει νέους καλλιτέχνες κερδίζοντας δημοτικότητα. Τα βίντεο κλιπ παρουσίαζαν νεαρές προσωπικότητες που είχαν το τίτλο του video jockey ή σε συντομογραφία VJ. Από την αρχή της δημιουργίας του, ο τηλεοπτικός σταθμός MTV άλλαξε τον τρόπο επαφής μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού καθώς αναβαθμίστηκε το επίπεδο επικοινωνίας. Στις αρχές το MTV ξεκίνησε παίζοντας rock μουσική μόνο. Όταν πρωτοξεκίνησε είχε στην κατοχή του μόνο 120 βίντεο. Οπότε όπως καταλαβαίνεται οι επαναλήψεις ήταν πάρα πολλές. Με την δικαιολογία του Rock μανδύα το MTV τα πρώτα χρόνια άφησε εκτός από τις οθόνες όλους τους Μαύρους καλλιτέχνες προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις. 
Τελικά το 1983 το φράγμα του χρώματος έσπασε ο βασιλιάς της pop Michael Jackson όταν ο τηλεοπτικός σταθμός έπαιξε το βίντεο του τραγουδιού Billie jeans. Από τότε άνοιξε ο δρόμος στο τηλεοπτικό κοινό και για τους άλλους καλλιτέχνες. Η προβολή του Billie jeans αύξησε κατά πολύ την δημοτικότητα του μελλοντικού βασιλιά της ποπ καθώς και τις πολώσεις των δίσκων του καλλιτέχνη. Το 1984 το μουσικό κανάλι διοργάνωσε το MTV video music awards τα οποία προβλήθηκαν ζωντανά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1984 τιμώντας τα μουσικά βίντεο κλιπ που προβλήθηκαν στον σταθμό την περίοδο 2 Μάιου 1983 με 2 Μάιου 1984.  
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Daniel Edward Aykroyd και η Bette Midler στο  Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης. Οι υποψηφιότητες και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης βρίσκονται στο παρακάτω σύνδεσμο 1984 MTV Video Music Awards. Από τότε το MTV κυριάρχησε στον χώρο. Το 1992 προώθησε μια εκδήλωση για την βράβευση των καλύτερων ταινιών με τίτλο MTV Movie Awards. Τη εκδήλωση παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Kim Basinger , Tia Carrere ,Luke Perry, Rebecca De Mornay,Robert Downey, Jr.,Edward Furlong, Kimberly Williams, Daryl Hannah, Damon Wayans, Ice-T , Kelly Lynch, Keanu Reeves, Demi Moore, Eddie Murphy, Rosie Perez,  Wesley Snipes, Arnold Schwarzenegger . Οι υποψηφιότητες και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης βρίσκονται στο παρακάτω σύνδεσμο MTV Movie Awards. Το promo του συνδρομητικού καναλιού MTV I want my MTV” έφερε την επανάσταση την δεκαετία το 1980 καθώς είχε τεραστία επιτυχία στο κοινό. Ήταν φράση κλειδί για την ψυχολογία του κοινού καθώς προσωποποιούσε τα θέλω του θεατή. Το μουσικό κανάλι δεν σταμάτησε όμως εδώ, καθώς πρόβαλε και εκπομπές με κινούμενα σχεδία στοχεύοντας το ενήλικο κοινό. 

Τέτοιες ήταν το Aeon Flux το οποίο δημιούργησε ο Πίτερ Τσανκ με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται στις 30 Νοεμβρίου 1991 και το τελευταίο επεισόδιο στις 10 Οκτωβρίου 1995. Το 1993 θα παιχτεί και το δημιούργημα του Μαικ Τζατζ Beavis & Butt-head με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται στις 8 Μαρτίου 1993 και το τελευταίο στις 29 Δεκεμβρίου 2011. Το 1990 η βιομηχανία των βίντεο κλιπ άρχισε να εξελίσσεται καθώς προσέλκυσε πλήθος σκηνοθετών. Πολλοί νέοι κυρίως ξεκίνησαν την καριέρα τους από την δημιουργία μουσικών βίντεο. Πολλοί κατηγόρησαν το κανάλι καθώς στην πορεία ενσωμάτωσε πολλά προγράμματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την μουσική όμως τα νούμερα μιλούν από μονά τους 160 χώρες και 30 διαφορετικές γλώσσες είναι ένας σημαντικός αριθμός για ένα τηλεοπτικό κανάλι. Το MTV αδιαμφισβήτητα καλώς ή κακός είναι ένα κανάλι το οποίο εκτός της μουσικής επηρεάζει και την «δημοφιλή κουλτούρα»(popular culture). Βεβαία κανένας από τους VJ που πρωτοξεκίνησαν το 1981 δεν φαντάζονταν ποιο ήταν το μέλλον του σταθμού. Προφανώς ούτε και οι δημιουργοί του.





    First music videos aired on MTV
The Buggles - Video Killed the Radio Star


ΠΗΓΗ : https://en.wikipedia.org

1 σχόλιο:

  1. Για να παίξει τα videos του michael η εταιρεία του, δήλωσε στο MTV, ότι αν δε το κάνουν θα φύγουν με όλους τους καλλιτέχνες που έχει. Αυτός ο σωστός εκβιασμος, ανάγκασε το MTV να παίξει τα τραγούδια του Michael.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular Posts