Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΥΚΙΩΤΩΝ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017




            
Αγαπητά μέλη, χωριανοί και  φίλοι του Συλλόγου και του χωριού. Την Τρίτη στις 25 Ιουλίου 2017 για μια ακόμα φορά διοργανώνουμε το ετήσιο εορτασμό της Αγίας Παρασκευής. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πευκιωτων «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο χωριό. Με ιδιαίτερη χαρά φέτος πέραν της παραδοσιακής βραδιάς, θα παρουσιάσουμε την «Αίθουσα Ιστορικής Μνήμης Πεύκου» ή οποία θα στεγάζεται στο κτήριο του σχολείου. Σας περιμένουμε όλους σε αυτήν την μαγική βραδιά. Το πρόγραμμα θα το δείτε στην αφίσα και την πρόσκληση που επισυνάπτουμε. Η παρουσία σας είναι τιμή για το χωριό και τον Σύλλογο μας.


                                                                                                          

                                                                                                                          Το Δ.Σ.του Συλλόγου



Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κόππα & Σαμπί


 
Αν νομίζετε ότι αυτές οι δυο λέξεις είναι ξενόφερτες  τότε προφανώς έχετε κάνει ένα λάθος. Οι λέξεις Κόππα & Σάμπι είναι οι ονομασίες δυο αρχαιοελληνικών σύμβολων από το Ελληνικό Σύστημα Αρίθμησης. Ένα σύστημα που αντικαταστήθηκε από το Αραβικό Σύστημα Αρίθμησης. Το ελληνικό σύστημα αρίθμησης βρίσκεται σε χρήση από την αρχαιότητα, όπου γίνεται η χρήση γραμμάτων του αλφαβήτου αντί για αριθμούς. Τα αραβικά ψηφία 1, 2, 3, ... που χρησιμοποιούμε σήμερα ακόμα δεν είχαν διαμορφωθεί, ενώ δεν υπήρχε το σύστημα του δεκαδικού τρόπου αναγραφής σε στήλες μονάδων, δεκάδων κλπ, το οποίο πρώτοι εφάρμοσαν οι Ινδοί και διέδωσαν μεταγενέστερα οι Άραβες.
Αν τώρα νομίζετε ότι αυτό είναι μειονέκτημα για την πρόοδο που είχε κάνει ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός τότε καλό είναι να δείτε το έργο του Αρχιμήδη, ο οποίος κατόρθωσε με γεωμετρικούς, αλλά και αριθμητικούς υπολογισμούς, να εκτιμήσει τον αριθμό των κόκκων άμμου της Γης, το έργο του αυτό, με τον τίτλο Ψαμμίτης, είναι ορόσημο της μαθηματικής επιστήμης. Σήμερα το σύστημα χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα κυρίως ως γραφή απαρίθμησης, π.χ. Α´ (πρώτο), Β´ (δεύτερο), κτλ.
Το κόππα (Ϙ ϙ σε αρχαίες επιγραφές, μεταγενέστερα Ϟ ϟ μόνο ως αριθμός) ή ϙόππα ισοδυναμούσε ηχητικά με το κ. Ενώ το γράμμα κάππα (κ) χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική για να δηλώσει στη γραφή, ως τα μέσα περίπου του 6ου π.Χ. αιώνα το άηχο κλειστό ουρανικό σύμφωνο που προφέρουμε λ.χ. στα νεοελληνικά κυρία ή και, την ίδια περίοδο για την απόδοση του άηχου κλειστού υπερωικού συμφώνου προ των ο και υ, αυτού που προφέρουμε σήμερα στις λέξεις κόσμος ή ακούω χρησιμοποιήθηκε το γράμμα κόππα (ϙ). Έτσι στα αρχαϊκά ελληνικά αλφάβητα βρίσκουμε να γράφονται ΔΙΚΕ (δίκη), ΚΑΛΟΣ (καλός), ΑΛΚΙΒΙΑΔΕΣ (Αλκιβιάδης), αλλά ϘΑϘΟΣ (κακός), ϘΟΡΕ (κόρη), ΛΕϘΥΘΟΣ (λήκυθος), ϘΟΡΙΝΘΟΣ (Κόρινθος). Ενώ για τη γραφή λέξεων χρησιμοποιήθηκε η μορφή του αρχαϊκού κόππα ( Ϙ ϙ ), στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης το κόππα χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα με τη μορφή του κεραυνόμορφου κόππα ( Ϟ ϟ )για να δηλώσει τον αριθμό 90.
Το σαμπί (Ͳ ͳ σε αρχαίες επιγραφές, μεταγενέστερα Ϡ ϡ μόνο ως αριθμός), είναι παλαιό και παρωχημένο πλέον γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, που εμφανιζόταν σαν γράμμα μόνο σε μερικές τοπικές παραλλαγές του αλφαβήτου στην αρχαία Ιωνία, και παρέμεινε σε χρήση αργότερα στην μετακλασσική Ελληνική μόνο σαν αριθμητικό σύμβολο για τον αριθμό 900.
Σαν χαρακτήρας του αλφαβήτου, με την πρωτότυπη μορφή του που έμοιαζε με "Τ", χρησιμοποιόταν στην γραφή της Μιλήτου, της Εφέσου, της Αλικαρνασσού και άλλων πόλεων της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και στην Μιλησιακή αποικία της Κυζίκου. Εμφανίζεται σε λέξεις όπου άλλες διάλεκτοι έχουν ή διπλό "σ" ή διπλό "τ", όπως στη λέξη "τέσσαρα"/"τέτταρα", που σε ιωνικές επιγραφές εμφανίζεται ως "τέͳαρα". Πιθανολογείται ότι δήλωνε φθόγγο παρόμοιο με διπλό [ss] ή [ts]. Αργότερα εισήχθη στο μιλησιακό σύστημα αρίθμησης, όπου χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο του αριθμού 900.
Η αρχική ονομασία του γράμματος είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι προήλθε από παραλλαγή του αρχαϊκού γράμματος "σαν", και ενίοτε ονομάζεται "σαν" και σήμερα. Η σημερινή ονομασία "σαμπί" είναι επίσης μεταγενέστερη, των όψιμων βυζαντινών χρόνων.

Στη νεότερη εποχή χρησιμοποιούταν επίσημα στη γραμματαρίθμηση ελληνικών νόμων και διαταγμάτων όπως δημοσιεύονταν παλαιότερα σε ΦΕΚ.
Παρακάτω θα δείτε ένα πινάκα τιμών του Ελληνικού Συστήματος Αρίθμησης με τις αντίστοιχες του Αραβικού.
























Παραδείγματα
Ο αριθμός 153 γραφόταν «ρνγ΄» ή «ρνγ».
Ο αριθμός 780 γραφόταν «ψπ΄» ή «ψπ».
Ο αριθμός 306 γραφόταν «τϛ΄».
Οι χιλιάδες (1000, 2000 κλπ) εκφράζονταν με τα ίδια γράμματα όπως οι εννιά μικροί αριθμοί, είχαν όμως για διακριτικό την κεραία πριν και κάτω του γράμματος.
Παραδείγματα
Το «,δ» σήμαινε 4.000, ενώ
το 1823 γραφόταν «,αωκγ΄» και
το «,αζ΄» σήμαινε 1.007.
Μυριάδες
Για τους αριθμούς μεγαλύτερους του 9.999 χρησιμοποιούταν ο όρος μυριάς ή μυριάδες, το οποίο υποδηλώνονταν με το γράμμα «Μ» ή τη συντόμευση «Μυ», το οποίο προηγείτο του αριθμού, και είχε τα γράμματα από πάνω. Ο Διόφαντος χρησιμοποιούσε για απλούστευση την τελεία, χρησιμοποιώντας τα ίδια γράμματα, και μάλιστα με τρόπο πολύ ανάλογο του σημερινού δεκαδικού συστήματος.
Παράδειγμα
Ο Διόφαντος έγραφε τον αριθμό 3.069.000 ως «τϛ.͵θ» και τον αριθμό 331.776 ως «λγ.͵αψοϛ»
Μερικές φορές συναντάμε δύο τελείες πάνω από έναν αριθμό που συμβολίζει τη λέξη «μυριάδες». Π.χ. ¨ρ είναι 100 μυριάδες. Διπλά διαλυτικά, το ένα πάνω στο άλλο και πάνω από το γράμμα σημαίνουν δέκα μυριάδες μυριάδες, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000).

ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org


Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

I Want My MTV



Ξεκίνησε την λειτουργία του με την φράση ladies and gentlemen rock and roll ήταν 1 Αυγούστου του 1981 όταν το MTV ξεκίνησε την λειτουργία. Ένα κανάλι το οποίο παρουσίαζε στις οθόνες μόνο μουσικά βίντεο κλιπ. Σκοπός του να προωθήσει νέους καλλιτέχνες κερδίζοντας δημοτικότητα. Τα βίντεο κλιπ παρουσίαζαν νεαρές προσωπικότητες που είχαν το τίτλο του video jockey ή σε συντομογραφία VJ. Από την αρχή της δημιουργίας του, ο τηλεοπτικός σταθμός MTV άλλαξε τον τρόπο επαφής μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού καθώς αναβαθμίστηκε το επίπεδο επικοινωνίας. Στις αρχές το MTV ξεκίνησε παίζοντας rock μουσική μόνο. Όταν πρωτοξεκίνησε είχε στην κατοχή του μόνο 120 βίντεο. Οπότε όπως καταλαβαίνεται οι επαναλήψεις ήταν πάρα πολλές. Με την δικαιολογία του Rock μανδύα το MTV τα πρώτα χρόνια άφησε εκτός από τις οθόνες όλους τους Μαύρους καλλιτέχνες προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις. 
Τελικά το 1983 το φράγμα του χρώματος έσπασε ο βασιλιάς της pop Michael Jackson όταν ο τηλεοπτικός σταθμός έπαιξε το βίντεο του τραγουδιού Billie jeans. Από τότε άνοιξε ο δρόμος στο τηλεοπτικό κοινό και για τους άλλους καλλιτέχνες. Η προβολή του Billie jeans αύξησε κατά πολύ την δημοτικότητα του μελλοντικού βασιλιά της ποπ καθώς και τις πολώσεις των δίσκων του καλλιτέχνη. Το 1984 το μουσικό κανάλι διοργάνωσε το MTV video music awards τα οποία προβλήθηκαν ζωντανά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1984 τιμώντας τα μουσικά βίντεο κλιπ που προβλήθηκαν στον σταθμό την περίοδο 2 Μάιου 1983 με 2 Μάιου 1984.  
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Daniel Edward Aykroyd και η Bette Midler στο  Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης. Οι υποψηφιότητες και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης βρίσκονται στο παρακάτω σύνδεσμο 1984 MTV Video Music Awards. Από τότε το MTV κυριάρχησε στον χώρο. Το 1992 προώθησε μια εκδήλωση για την βράβευση των καλύτερων ταινιών με τίτλο MTV Movie Awards. Τη εκδήλωση παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Kim Basinger , Tia Carrere ,Luke Perry, Rebecca De Mornay,Robert Downey, Jr.,Edward Furlong, Kimberly Williams, Daryl Hannah, Damon Wayans, Ice-T , Kelly Lynch, Keanu Reeves, Demi Moore, Eddie Murphy, Rosie Perez,  Wesley Snipes, Arnold Schwarzenegger . Οι υποψηφιότητες και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης βρίσκονται στο παρακάτω σύνδεσμο MTV Movie Awards. Το promo του συνδρομητικού καναλιού MTV I want my MTV” έφερε την επανάσταση την δεκαετία το 1980 καθώς είχε τεραστία επιτυχία στο κοινό. Ήταν φράση κλειδί για την ψυχολογία του κοινού καθώς προσωποποιούσε τα θέλω του θεατή. Το μουσικό κανάλι δεν σταμάτησε όμως εδώ, καθώς πρόβαλε και εκπομπές με κινούμενα σχεδία στοχεύοντας το ενήλικο κοινό. 

Τέτοιες ήταν το Aeon Flux το οποίο δημιούργησε ο Πίτερ Τσανκ με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται στις 30 Νοεμβρίου 1991 και το τελευταίο επεισόδιο στις 10 Οκτωβρίου 1995. Το 1993 θα παιχτεί και το δημιούργημα του Μαικ Τζατζ Beavis & Butt-head με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται στις 8 Μαρτίου 1993 και το τελευταίο στις 29 Δεκεμβρίου 2011. Το 1990 η βιομηχανία των βίντεο κλιπ άρχισε να εξελίσσεται καθώς προσέλκυσε πλήθος σκηνοθετών. Πολλοί νέοι κυρίως ξεκίνησαν την καριέρα τους από την δημιουργία μουσικών βίντεο. Πολλοί κατηγόρησαν το κανάλι καθώς στην πορεία ενσωμάτωσε πολλά προγράμματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την μουσική όμως τα νούμερα μιλούν από μονά τους 160 χώρες και 30 διαφορετικές γλώσσες είναι ένας σημαντικός αριθμός για ένα τηλεοπτικό κανάλι. Το MTV αδιαμφισβήτητα καλώς ή κακός είναι ένα κανάλι το οποίο εκτός της μουσικής επηρεάζει και την «δημοφιλή κουλτούρα»(popular culture). Βεβαία κανένας από τους VJ που πρωτοξεκίνησαν το 1981 δεν φαντάζονταν ποιο ήταν το μέλλον του σταθμού. Προφανώς ούτε και οι δημιουργοί του.





    First music videos aired on MTV
The Buggles - Video Killed the Radio Star


ΠΗΓΗ : https://en.wikipedia.org

Popular Posts