Κράτησε το μυαλό σου ανοιχτό. Keep your mind open.

CLOCK

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Σουδάν - Sudan




Το Σουδάν είναι μια χωρά της Βόρειας Αφρικής με πρωτεύουσα το Χαρτούμ. Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 38 εκατομμύρια ανθρώπους συμφώνα και με την απογραφή του 2013. Το πολίτευμα της είναι Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο από το 1989 τον Ομάρ Ελ-Μπεσίρ. Επίσημη γλωσσά στο Σουδάν είναι τα αραβικά και τα αγγλικά. Νόμισμα έχει την ΛΙΡΑ ΣΟΥΔΑΝ SDG με συναλλαγματική ισοτιμία  την 1 SDG = 0.14 Euro. Ο πληθυσμός του Σουδάν είναι κυρίως αραβόφωνοι μουσουλμάνοι αν και κυρίως επικρατούν οι παλιές διαλεκτοί όπως είναι τα Νουβικά, Φουρ, Νούμπα κτλ. Η ιστορία του Σουδάν όπως και όλων των αφρικάνικων χωρών είναι φυσικά ταραγμένη από εμφύλιους. Το Σουδάν τελούσε υπό την κατοχή της Αιγύπτου και της Μεγάλης Βρετάνιας. Η
ανεξαρτησία δόθηκε ταυτόχρονα το 1954. Αυτό όμως δεν έβαλε τέλος στην θρησκευτική διαμάχη του ισλαμικού βορρά και του χριστιανικού νότου. Η ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος του προέδρου Αμπούντ στις 21 Οκτωβρίου του 1964 δεν οδήγησε σε εξομάλυνση της κατάστασης, αφού οι δύο πολιτικές κυβερνήσεις συνασπισμού υπό τον Κάλφα κατέρρευσαν λόγω ασυμφωνίας μεταξύ συντηρητικών κομμάτων και Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη μία πλευρά, κομμουνιστών και φιλονασερικών από την άλλη, σε ότι αφορά κυρίως στους χειρισμούς στο νότιο Σουδάν.
Τελικά, τον Απρίλιο του 1965 διεξήχθησαν εκλογές, στις οποίες νικητής, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, αναδείχθηκε το δεξιό κόμμα ΟΥΜΑ. Η εκλογική διαδικασία σφραγίστηκε από την προσπάθεια του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος να παρεμποδίσει την ψηφοφορία, γεγονός που έγινε αιτία να σκοτωθούν 15 άτομα στα τέλη Απριλίου σε συγκρούσεις με την αστυνομία, σε πόλη κοντά στη μεθόριο με την Αιθιοπία. Τον Ιούνιο σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μωχάμεντ Αχμέντ Μαχγκούμπ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης Άνια Νία στο Νότο. Τον Ιούλιο άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών (Πρώτος Σουδανικός Εμφύλιος Πόλεμος) με αποτέλεσμα, εκτός από τις βαριές απώλειες, οι κάτοικοι των περιοχών να υποφέρουν από λιμό και επιδημίες. Προάγγελοι μελλοντικών καταστάσεων, 20.000 οπαδοί μουσουλμανικής σέκτας, προερχόμενοι από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, πραγματοποίησαν πορεία στο Χαρτούμ με το σύνθημα "Ο κομμουνισμός είναι ο μοναδικός εχθρός του Ισλάμ", ύστερα από έκκληση του ιμάμη Αλ Μόχντι "να προασπίσουν τα κεκτημένα της επανάστασης της 21ης Οκτωβρίου του 1964"Η διαμάχη ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του Σουδάν έληξε τον Μάρτιο του 1972, με την Ειρηνευτική Συνθήκη της Αντίς Αμπέμπα, ενώ υπολογίζεται πως στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.Το 1983 ξεσπούν νέες διαμάχες μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος της χώρας (Δεύτερος Σουδανικός Εμφύλιος Πόλεμος). Την εποχή αυτή ιδρύθηκε στην περιοχή ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν (Sudan People's Liberation Army - SPLA και το πολιτικό του τμήμα Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν, Sudan People's Liberation Movement - SPLM). Οι διαμάχες μεταξύ του Στρατού της Κυβέρνησης του Σουδάν και του SPLA θα κρατήσουν τελικά μέχρι το 2005, όταν οι δυο πλευρές θα υπογράψουν στην Κένυα στις 9 Ιουλίου τη Συνολική Ειρηνευτική Συμφωνία (Comprehensive Peace Agreement - CPA, γνωστή και ως Συμφωνία της Ναϊβάσα). Τα θύματα αυτού του δεύτερου πολέμου υπολογίζονται γύρω στα 2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής υπολογίζεται πως αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.[8] Η εν λόγω ένοπλη σύρραξη ήταν ο εμφύλιος πόλεμος με την μεγαλύτερη διάρκεια στην αφρικανική Ιστορία.
Από το 2003 στο δυτικό Σουδάν, στην περιοχή του Νταρφούρ, μαίνεται διαμάχη μεταξύ των ντόπιων Αφρικανών κατοίκων και Αράβων νομάδων βορινότερων περιοχών. Λόγω της μείωσης των εδαφών των βοσκότοπων στις βόρειες περιοχές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, μεγάλος αριθμός νομάδων, υπό την προστασία της κυβέρνησης του Σουδάν, αποφάσισε να μετακινηθούν προς το Νταρφούρ, εκτοπίζοντας με τη βία τους ντόπιους. Η αντίδραση των κατοίκων ήρθε με τη δημιουργία ένοπλων αντάρτικων ομάδων. Στις 5 Μαΐου του 2006, μια ομάδα ενός από τα μεγαλύτερα τότε αντάρτικα σώματα της περιοχής, του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (SLA), που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Μίνι Μινάουι υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Χαρτούμ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα, η οποία έμεινε γνωστή ως Συμφωνία του Μαΐου. Κανένα άλλο από τα αντάρτικα σώματα του Νταρφούρ δεν προχώρησε σε συμφωνία ειρήνευσης, ενώ και ο ίδιος ο Μινάουι το 2011 δήλωσε πως η Συμφωνία απέτυχε πλήρως και ξεκίνησε ξανά νέες μάχες κατά της Κυβέρνησης.
Το Μάιο του 2008 το Σουδάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Τσαντ, κατηγορώντας το ότι προσέφερε βοήθεια στους αντάρτες του «Κινήματος για την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη» (JEM) της περιοχής του Νταρφούρ να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Χαρτούμ (11 Μαΐου 2008). Οι δυο χώρες υπέγραψαν στις 3 Μαΐου του 2009 στην Ντόχα συμφωνία συμφιλίωσης, η οποία προβλέπει ανάμεσα στα άλλα τον έλεγχο των συνόρων, ώστε να εμποδιστεί η διείσδυση ανταρτών του Τσαντ προερχομένων από το Σουδάν και Σουδανών ανταρτών προερχομένων από το Τσαντ. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν με πρωτοβουλία της Λιβύης και του Κατάρ.
Οι φυλετικές συγκρούσεις στο Νταρφούρ συνεχίστηκαν και στο τέλος του 2008, παρά την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Μάρτιο του 2009 βρήκαν το θάνατο 750 άνθρωποι σε φυλετικές συγκρούσεις ανάμεσα στις φυλές Νουέρ και Μούρλε στο κρατίδιο Τζονγλέι ύστερα από επιδρομές ενόπλων σε χωριά με στόχο να κλέψουν βοοειδή.
Με βάση την Συμφωνία της Ναϊβάσα, τον Ιανουάριο του 2011 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες του νοτίου Σουδάν αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Δημοκρατία του Σουδάν. Στις 9 Ιουλίου 2011 το Νότιο Σουδάν αποσπάστηκε και έγινε ανεξάρτητη χώρα
Η παρουσία των Ελλήνων στο Σουδάν χρονολογείτε από το 1820. Το 1869 μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της διώρυγας του Σουέζ πολλοί εργάτες είναι αυτοί που θα αναζητήσουν ένα νέο δρόμο ακλουθώντας τα νερά του Νείλου. Τον 20 αιώνα δημιουργείται επίσημα η Ελληνική κοινότητα του Χαρτούμ. Ακλούθησε το άνοιγμα της Ελληνικής Πρεσβείας και μεταγενέστερα η ίδρυση σχολείων. Οι χριστιανικές εκκλησιές είναι από τα πρώτα πράγματα που δημιούργησαν οι Έλληνες στην περιοχή, δυστυχώς για εμάς η μονή η οποία λειτούργει σήμερα είναι ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ. Η Ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ υπολογίζετε γύρω στους 15.000 και είναι αρκετά οργανωμένη.
Το Σουδάν μπορεί να αποτελέσει και τουριστικό προορισμό. Με κυριότερους :
Χαρτούμ
Αγορά, ποταμός, χριστιανικός ναός, κουλτούρα
 




Πορτ Σουδάν
Παραλία




Κασάλα
 Βουνό, έρημος, αγορά, φύση




Γάντ Μαντάνι
 




Ελ Ομπέιντ
Αγορά, καμήλα, ιστορία, κουλτούρα, αθλητισμός




Ομντουρμάν
Αγορά




Αλ Φασίρ
Αγορά




Νιάλα
Αγορά, μουσική
 




Βόρειο Χαρτούμ
Χριστιανικός ναός, αγορά




Ντόνγκολα
Ιστορία, ανασκαφή, έρημος, αρχαία ιστορία, μοναστήρι




Νήσος Τούτι
Κροκοδειλίνες



NATIONAL ANTHEM OF SUDAN - ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts